Ham Radio

Sähköautot tuovat arkeen luksusta!

Ympäristöystävällisempi valinta

Sähköautot ovat ympäristöystävällinen valinta, joten ne sopivat myös sellaiselle autoilijalle, jonka vihreä omatunto ei oikein tahdo sallia perinteisellä bensa-autolla ajamista. Ympäristötietoiselle kuluttajalle jo se, ettei oma kuluttaminen tuota huonoa omatuntoa on suoranaista luksusta! Jotta sähköauton käyttäminen on mahdollisimman ympäristöystävällistä, kannattaa kuitenkin kiinnittää mahdollisuuksien mukaan huomiota siihen, että autossa käytetty sähkö olisi mahdollisimman ympäristöystävällisesti tuotettua. On ihan eri asia ajaa kivihiilellä tuotetun sähkön kuin puhtaammin tuotetun sähkön voimin.

Lisääntyneet mahdollisuudet

Sähköautojen käyttöön liittyvät mahdollisuudet lisääntyvät Suomessa ja maailmalla hurjaa vauhtia. Etenkin sähköautonlatausjärjestelmien määrän kasvu on ollut viime vuosina Suomessa huimaa ja latausinfrastruktuuri on parantunut nopeaan tahtiin – suorastaan räjähdysmäisesti. Tulevaisuudessa sähköautojen latauspaikkojen odotetaan yleistyvän entisestään valtateidemme varsilla, minkä ansiosta pitkien ajomatkojen ajaminen sähköautolla nopeutuu entisestään. Esimerkiksi vuonna 2020 Suomessa tuli käyttöön huimat 300 uuden uutukaista sähköauton latauspaikkaa eikä kehityksen odoteta suinkaan laantuvan lähitulevaisuudessa – vaan jopa päinvastoin!

Sähköauton hankintaa on myös tuettu ja tuetaan monin eri tavoin. Aiemmin valtio tarjosi sähköauton hankintaan tarkoitettua hankintatukea. Tuki päättyi marraskuun 2021 lopussa, mutta erilaisia tukia on edelleenkin saatavilla. Jos sähköauton hankinta kiinnostaa, voi esimerkiksi valtion tarjoama romutuspalkkio vanhan autosi osalta auttaa sinua budjetoimaan uuden sähköauton oston. Romutuspalkkio koskee autoja, jotka on otettu käyttöön ensimmäistä kertaa 31. joulukuuta 2010 taikka tätä aiemmin. Romutuspalkkiota haetaan Traficomista ja sen suuruus vaihtelee 1 000 eurosta 2 000 euroon.

Jos olet työsuhdeautoilija, on sähköauto loistava vaihtoehto myös tässä tilanteessa. Voit nimittäin saada työsuhdeautostasi verotusarvon alennusta 170 euroa kuukaudessa, jos hankit käyttöösi täyssähköisen auton. Etu on voimassa vuodesta 2021 alkaen vuoteen 2025 saakka ja se koskee sekä vapaata autoetua että käyttöetua.

7 Apr 2022